Veertig jaar HAL 4

Theater HAL 4 in de Kralingse wijk De Esch bestaat veertig jaar. Hoe kwam het zo ver, hoe ontstond het theater eigenlijk en wat gebeurde er allemaal?

In 1978 nam de coöperatieve werkgemeenschap Utopia het voormalige Drinkwaterleidingcomplex in Kralingen in gebruik. Op 21 september 1979 werd de machinewerkplaats van het voormalig Drinkwaterleidingbedrijf in Kralingen onder de naam HAL 4 als culturele evenementenlocatie in gebruik genomen. Het concept van HAL 4 was dat de fabriekshal een lege doos moest blijven, als tegenhanger van het traditionele lijsttoneel zonder vast podium, tribune en horecavoorzieningen. Alles moest verplaatsbaar zijn. De ruimte zou zo geschikt zou zijn voor locatietheater, popconcerten en congressen. Er vonden tal van legendarische concerten plaats, zoals The Cure, Captain Beefheart, Nina Simone, Celia Cruz en Youssou N’Dour. Het Ro Theater beleefde er met onder andere de productie Merlijn hoogtijdagen in de tijd dat de oude schouwburg werd afgebroken en de nieuwe Rotterdamse Schouwburg werd gebouwd. Het Amsterdamse Mickery Theater bracht er de uit Moskou komende voorstelling Cerceau uit, een in tijden van Glasnost en Perestrojka vier uur durende voorstelling in het Russisch die simultaan werd vertaald.

Rotterdams Lef en Digital Playground

Vanaf eind jaren negentig specialiseerde de stichting HAL 4 zich in jongerencultuur. Geïnspireerd door Made in da Shade werd in samenwerking met de SKVR het gezelschap voor jongerentheater Rotterdams Lef opgezet. Rotterdams Lef zou tien jaar bestaan en opgaan in theatergezelschap Siberia, dat uiteindelijk weer opging in het Maas Theater.

Ook werd in 1998 het nog altijd actieve Digital Playground opgezet, om jongeren kennis te laten maken met de creatieve kanten van de computer. Verder werd in HAL 4 jongerentheater met alle relevante gezelschappen uit die tijd geprogrammeerd. Na jarenlang gedoe over de Hinderwetvergunning werd HAL 4 geïsoleerd en uitgebreid met een foyer met uitzicht over de Nieuwe Maas. De foyer werd in 2002 in gebruik genomen.

CKV Topper Award

In 2006 werd de grootschalige hiphopera Atalanta geproduceerd. Culturele diversiteit was vanaf het begin bij HAL 4 een vanzelfsprekendheid. In datzelfde jaar won HAL 4 de CKV Topper Award. Een landelijke onderscheiding die werd uitgegeven door het Cultureel Jongeren Paspoort voor de culturele instelling die de meeste CKV-leerlingen had ontvangen. In 2009 beëindigde stichting HAL 4 de activiteiten in het theater en ging Digital Playground door als zelfstandige stichting. Tegenwoordig is HAL 4 in gebruik als ‘HAL 4 aan de Maas’.

Herinneringen Hal 4

Veertig jaar geleden werd de machinewerkplaats van het voormalig Drinkwaterleidingbedrijf in Kralingen onder de naam Hal 4 als culturele evenementenlocatie in gebruik genomen. Heb jij een herinnering aan Hal 4 die je bij is gebleven? Een legendarisch concert, een indrukwekkende voorstelling? Heb je er iemand voor het eerst ontmoet die jou nog altijd dierbaar is? Heb je er in je jonge jaren je eerste werkervaringen opgedaan? Heb je als beleidsmaker of politicus met die lastige jongens van Hal 4 te maken gehad? Heb je er op kantoor gewerkt, met je gezelschap of band opgetreden, of was je als technicus betrokken bij Hal 4? Heb je ooit Hal 4 gehuurd en daar een activiteit georganiseerd? Of was je betrokken bij Rotterdams Lef, Digital Playground of de hiphopera Atalanta?

Deel je herinneringen

Archief Hal 4 online gepubliceerd!

Klik nu op de knop om de mooiste beelden uit 40 jaar Hal4 te zien.

Online Expo