BAANKWARTIER WEER OPGEBOUWD DEEL 1

Vergeten staalkaart van wederopbouwarchitectuur

Het Baankwartier vormt een uniek onderdeel van de wederopbouwgeschiedenis van Rotterdam. Het gebied tussen de Schiedamsedijk, Westblaak, Schiedamse Vest en het Vasteland kent een bijzondere aaneenschakeling van ensembles, gevarieerde gevelwanden en expeditiehoven. Samen vormen ze een staalkaart van wederopbouwarchitectuur. Toch is er nooit veel aandacht voor het Baankwartier geweest en het dreigt nu geruisloos uit het stadsbeeld te verdwijnen.

Ondernemer Evan van der Most is als bewoner van het Baankwartier al een aantal jaar bezig de kwaliteiten van het gebied te laten zien. Van der Most: “Daar wordt, als men de leegstand, verpaupering, vervuiling, dichtgespijkerde ramen, lelijke kunststofkozijnen en ooit goedbedoelde gevelbeplatingen van dit moment beziet, wel eens verwonderd op gereageerd.” Aan de hand van historisch beeldmateriaal wordt met het project Baankwartier weer opgebouwd de oorspronkelijke kwaliteiten van het Baankwartier weer zichtbaar gemaakt.

Baankwartier weer opgebouwd bestaat uit:

• Tentoonstelling (15 december 2015 – 24 januari 2016) in een etalage aan de Schilderstraat met op een monitor beelden uit de jaren veertig, vijftig en zestig.

• Documentaire Baankwartier weer opgebouwd, door architectuurhistoricus Wijnand Galema en filmmaker Jurgen Oelen die bij de opening van de tentoonstelling in première gaat en op Open Rotterdam en Facebook vertoond gaat worden.

• Op groot formaat geprinte foto’s in etalages in de wijk.

• Studenten van Zadkine, Wentink Event Academy krijgen les in wederopbouw-architectuur en gaan zelf fotograferen en het materiaal verwerken tot een aantal films.