WEDEROPBOUW BAANKWARTIER

Het Baankwartier is een van de meest karakteristieke wederopbouwwijken van Rotterdam. Het ooit legendarische uitgaansgebied werd in de oorlog volledig ‘weggebombardeerd’. In de jaren vijftig werd een volledig nieuwe wijk gebouwd waar nu Bazar, het Oogziekenhuis, Cinerama, en Theater Rotterdam zijn te vinden, naast tal van andere winkels, kantoorgebouwen en woonblokken.

Een steeds breder publiek ontdekt de charme van dit typische wederopbouwgebied met de Schiedamsedijk, Westblaak, Hartmanstraat, het naoorlogse deel van de Witte de Withstraat, Schiedamse Vest en het Vasteland. Tot niet zo heel lang geleden was het Baankwartier een gebied ‘waar je nog niet dood gevonden wilde worden’. Toeristen van de Cruiseterminal, Spido en Waterbus liepen over een prachtige Erasmusbrug vervolgens langs een reeks van treurig leegstaande winkels aan de Schiedamsedijk. Achter ‘de dijk’ sliepen junks in dichtgespijkerde panden. Gelukkig is het tij gekeerd en ontwikkelt het Baankwartier zich nu snel tot een zeer aantrekkelijk gebied. Met de herinrichting van de Coolsingel en de Schiedamsedijk tot aan de Schilderstraat, de nieuwbouw van de paviljoens aan de Leuvehaven en de bouw van rank ontworpen woontorens zal dat proces nog verder versnellen.

Met het project Wederopbouw Baankwartier brengen wij een ode uit aan de oorspronkelijke kwaliteiten van het wederopbouwgebied. Dat doen we met tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen, een online expositie en een gebiedskrant. Alle Rotterdammers worden opgeroepen beeldmateriaal, voorwerpen en verhalen toe te voegen aan de expositie.

Wij voeren dit project uit in nauwe samenwerking met onze partner Platform Wederopbouw Rotterdam. Het platform begon haar activiteiten ooit in het Hoogkwartier en heeft dit gebied met succes weer op de kaart gezet. Inmiddels is het platform de organisatie in Rotterdam die het belang van ons wederopbouw erfgoed continu onder de aandacht brengt.

DIG IT UP heeft de afgelopen jaren samen met bewoners en ondernemers veel kennis opgedaan over de geschiedenis van het gebied. Platform Wederopbouw Rotterdam heeft een selectie gemaakt van de twaalf meest karakteristieke gebouwen. De tentoonstelling bestaat uit beeldmateriaal van het publiek (de Rotterdamse Zoldervondsten) en uit de archieven van Stadsarchief Rotterdam en, om nog meer in de sfeer van de vijftigerjaren te komen, uit optimisme uitstralend jaren vijftig design. De tentoonstelling geeft ook aandacht aan het legendarische vooroorlogse uitgaansgebied en de Oase Bar. We organiseren vier rondleidingen langs de twaalf gebouwen. We geven vier lezingen in en over de Maastorenflat, Theater Rotterdam (voorheen Leger des Heils), Bazar (voorheen Blikman & Sartorius) en Cinerama (voorheen Skala). Kinderen van basisschool Het Landje krijgen wederopbouwles.

Uiteindelijk willen wij de architectuur en cultuurhistorie van het Baankwartier ontsluiten, informatie en beelden duurzaam online met elkaar delen en de betrokkenheid van bewoners, ondernemers, ambtenaren en werkenden vergroten.

AGENDA

Aanbieden Zoldervondsten

Tot en met 25 januari 2019 kan bij DIG IT UP van woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur beeldmateriaal over het Baankwartier worden aangeboden. Na die datum kan materiaal niet meer in de tentoonstelling worden meegenomen, maar nog wel aan de online expositie worden toegevoegd.

Tentoonstelling

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 10 februari om 15.30 uur. Voorafgaand aan de opening vindt om 14.00 uur een rondleiding door het Baankwartier plaats (zie rondleidingen).

De tentoonstelling loopt tot en met zondag 19 mei. De openingstijden zijn van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.

Rondleidingen

Op zondag 10 februari, 10 maart, 31 maart en 19 mei worden om 14.00 uur rondleidingen van 1,5 uur gehouden langs twaalf gebouwen. Gezien de maximale capaciteit wordt aanmelding via contact@digitup.nl aanbevolen. De rondleidingen starten bij     DIG IT UP; verzamelen een kwartier voor aanvang. Deelname kost € 2,50 per persoon.

Lezingen

Architectuurhistoricus Paul Groenendijk geeft op zondagmiddagen in samenwerking met de huidige gebruikers lezingen over vier markante panden (onder voorbehoud, check onze agenda voor actuele informatie):

17 februari:  Maastorenflat, Vasteland 8b

17 maart: Cinerama (voorheen Skala), Westblaak 18

14 april: Bazar (voorheen Blikman & Sartorius), Witte de Withstraat 16
 

5 mei: Theater Rotterdam, locatie Witte de With, (voorheen Leger des Heils), William Boothlaan 8

Aanvang 14.00, gelieve een kwartier voor aanvang aanwezig te zijn. Toegang gratis, aanmelden via contact@digitup.nl wordt aanbevolen.

Bij ‘Ontmoeten in Cool’ in Worm, Boomgaardsstraat 71, geven wij op maandag 4 februari om 19.30 uur een presentatie over ons project. Toegang gratis. Voorafgaand kun je om 17.00 uur voor     € 5,00 deelnemen aan een driegangenmaaltijd.

Aanmelden verplicht voor 1 februari via anhuijser@live.nl

Schotse Kerk, Schiedamse Vest, 1956
Oogziekenhuis, Schiedamse Vest, 1948
Blikman & Sartorius, Witte de Withstraat, 1952
Leger des Heils, William Boothlaan, 1950
Scala, Westblaak, 1957
Nederlandse Overzeebank, Schiedamse Vest, 1958
Onderstation Stadsverwarming, Blekerstraat, 1961
Flatgebouw Schiedamsedijk 60-85, 1954
Eerste Hollandsche Levensverzekering Bank, Westblaak, 1954
Gebouw De Leuve, Schiedamsedijk,1959
Amstleven, Westblaak. 1957
Maastorenflat, Schiedamsedijk, 1956