CURATOR JOOP DE JONG OVER DE TENTOONSTELLING STAD

Joop de Jong – ©LéonRichard

Joop de Jong is uitgever en documentairemaker met als specialiteit Rotterdam. Hij werkte in nauwe samenwerking met Museum Rotterdam en het Stadsarchief Rotterdam aan de spraakmakende expositie De Aanval. Ook was hij verantwoordelijk voor ‘Rotterdam in the Picture’, een overzicht van stadsfotografie. Nu is hij curator voor de expositie STAD van stichting DIG IT UP.

“Evan vroeg me of ik curator wilde zijn voor dit project. Rotterdam is echt mijn ding en ik vind het heel leuk om via Evan iemand tegen te komen die zo’n enorme collectie foto’s heeft over de stad. Toen ik de eerste keer bij Helmuth Tjemmes langs ging, werd ik helemaal gek. Met meer dan 100.000 foto’s zie je het op een gegeven moment niet meer. En selecteren is moeilijk als heel veel foto’s zo goed zijn.”

“Ik heb vooral foto’s uit zijn begintijd gekozen, uit de jaren zestig. Dat oude werk van hem is heel intens. Je ziet dat Helmuth zich ontwikkelt als fotograaf. Hij heeft veel foto’s van Rotterdam-Zuid gemaakt, wat ook bijzonder is omdat de meeste foto’s over de stad aan de noordkant zijn gemaakt. Uit zijn foto’s spreekt een onbevangenheid, een vrijheid. Hij is één met de mensen die hij fotografeert en hoort er zelf bij. Dat persoonlijke maakt zijn foto’s heel bijzonder.”

“Ik heb met mijn selectie uiteindelijk groepen gemaakt, zoals foto’s aan het strand of foto’s van het vuil in de stad. Stadsfoto’s zijn vaak op afstand gemaakt, maar bij Helmuth voel je de stad. Je ziet het alledaagse, de kleding uit die tijd. Veel van wat je ziet is intussen verdwenen, maar het is voor mensen nog heel goed herkenbaar.”

“Ik vind het leuk om de collectie van Helmuth te hebben leren kennen. Er is denk ik nog heel veel materiaal in de stad te vinden, maar mensen als Helmuth zijn niet dik bezaaid en hoe vind je ze? Dan zie je dat communicatie over dit soort projecten toch een belangrijke rol speelt. Daarom werk ik hier graag aan mee.”

Foto: ©LéonRichard

Door |2018-11-04T11:34:52+00:0015-07-2017|Geen reacties

Laat een reactie achter

Ga naar de bovenkant