FOTO’S TENTOONSTELLING STAD OPGENOMEN IN STADSARCHIEF ROTTERDAM

Wanda Waanders

Wanda Waanders werkt als expert foto- en kunstcollectie bij het Stadsarchief Rotterdam, dat een enorme collectie beeldmateriaal over de stad beheert. Het archief wil graag een aantal foto’s van Helmuth Tjemmes in die collectie. Wanda legt uit waarom.

“In de stad ontstaan steeds meer initiatieven op het gebied van fotografie en het verzamelen van beeldmateriaal. Het Stadsarchief werkt graag samen met Rotterdammers en dit project is zo’n voorbeeld van samenwerking. Via Evan komen we aan materiaal dat we nog niet kenden. Zowel de foto’s van Helmuth Tjemmes als van John Groot (PHOXX) met onder andere portretten van bezoekers van Pandora’s Music Box, een new wave concert in De Doelen in 1985. Beide projecten laten een tijdsbeeld zien. Het Stadsarchief documenteert de stad en alles wat daar in gebeurt. Foto’s moeten voldoen aan onze selectiecriteria, we nemen niet zomaar alles op.”

“De foto’s van Helmuth zijn heel interessant omdat ze het alledaagse laten zien en ook kwalitatief goede foto’s zijn. Het archief heeft vanaf het begin zowel beeldmateriaal van beroepsfotografen als ook amateurs opgenomen, omdat we het dagelijkse leven veelzeggend vinden en dat zie je vaak juist bij amateurfotografen. Het is sterk aanwezig in de foto’s van Helmuth, met onder meer feestjes thuis en foto’s van Koninginnedag in de jaren ‘60.”

“We gaan in elk geval die zestig beelden van de expositie van DIG IT UP in onze collectie opnemen. Dat is een mooie selectie van curator Joop de Jong. Het Stadsarchief neemt alleen originele documenten op, dus geen kopieën of uitsneden. Daarna bekijken we of foto’s van Helmuth overgedragen kunnen worden. Al die beelden van Helmuth krijgen één collectienummer en een deel ervan zal ook zeker op onze beeldbank komen, zodat iedereen ze online kan zien. Je kunt dan in de beeldbank zoeken op bijvoorbeeld het onderwerp, de maker van de foto of het collectienummer.”

“Bezoekers van onze website (www.stadsarchief.rotterdam.nl) kunnen ook speuren naar wat we verder nog allemaal hebben. Naast de fotocollectie hebben we bijvoorbeeld veel prachtige prenten, tekeningen en affiches. Steeds meer van dat materiaal is gedigitaliseerd en ook bewegend beeld kan over een tijdje op onze website worden bekeken.”