In 1911 kwam de nieuwe zedenwetgeving in Nederland tot stand. Hoe zag die wetgeving er voor 1911 uit? En welke impact had die op homoseksuelen, een term die overigens toen nog niet bestond. Men sprak over sodomieten en uranisten.
Naar aanleiding van de nieuwe wetgeving met het voor homoseksuelen discriminerende artikel 248bis richtte Jacob Schorer in 1912 de eerste homorechten organisatie in Nederland op: het Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee.
Honderd jaar geleden, in 1919, nam Wim Roos uit Kralingen het initiatief tot District Rotterdam van het Komitee. Een kleine groep ‘gevoelsgenoten’ kwam bij elkaar in de achterzaal van Café Albion aan de Westersingel. Wie waren Jacob Schorer en Wim Roos en wat dreef hen. Waar kwamen hun beweegredenen vandaan?
District Rotterdam werd door de zedenpolitie van Rotterdam al in het jaar van oprichting verboden. En de Tweede Wereldoorlog maakte een abrupt einde aan het Komitee. Wat is er allemaal gebeurd tussen 1912 en 1940? Was al het werk voor niets geweest of ging het na de oorlog verder? Op al deze vragen geeft Aad Koster antwoord tijdens zijn lezing op zondag 7 juli, om 15.00 uur in DIG IT UP galerie & erfgoedlab aan de Schiedamsedijk 62-a.
Laat een reactie achter