Honderd jaar gay geschiedenis van Rotterdam

‘Out in Rotterdam’, het nieuwe project van DIG IT UP, is op zondag 16 juni geopend door Paul van de Laar, bijzonder hoogleraar stadsgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit en directeur van Museum Rotterdam. Hetero en niet-hetero Rotterdam waren van harte welkom bij deze opening.

De expositie geeft een historisch overzicht van de gay geschiedenis van Rotterdam. Na eeuwenlange strijd tegen vervolging van sodomie werd in 1919 de eerste homobeweging opgericht. Out in Rotterdam laat de strijd zien tegen artikel 248bis, maar ook de vervolging door de fascisten en het schijnproces tegen Anna Blaman. Out in Rotterdam toont hoe werd omgegaan met de zeer discriminerende Rotterdamse Algemene Politie Verordening, tot bisschop Simonis die zei dat je als katholiek wel homo mocht zijn maar het niet mocht doen. Out in Rotterdam belicht het wel en wee van tal van belangenorganisaties en geeft aandacht aan de geschiedenis van de Rotterdamse homo horeca.

DIG IT UP heeft onder de noemer Rotterdamse Roze Zoldervondsten het publiek opgeroepen met foto’s, filmpjes, voorwerpen en verhalen langs te komen. Deze actie heeft honderden beelden opgeleverd die in de expositie en in onze minibioscoop te zien zullen zijn. Nieuw materiaal blijft welkom en kan nog aan de expositie worden toegevoegd.

Aad Koster heeft een aantal verhalen gepubliceerd over de ontwikkelingen in de afgelopen honderd jaar, ze zijn te vinden op www.digitup.nl/outinrotterdam/achtergrond. Ook alle beelden uit de expositie zullen online op de website te zien zijn.

De expositie is te bezoeken tot en met 29 september, het slotweekend van het Rotterdamse lhbt festival Rotterdam Pride. Tal van activiteiten vinden de komende maanden plaats, zoals lezingen, vertoningen, reünies en demonstraties.

Kijk voor actuele informatie op https://digitup.nl/agenda/

Heb je foto’s, films negatieven, dia’s, flyers of posters die de gay geschiedenis van Rotterdam helpen vast te leggen? We zoeken ook naar memorabilia van gay horeca in Rotterdam, zoals visitekaartjes, voorwerpen of T-shirts, voorlichtings-condooms en speldjes.

In 1911 kwam een nieuwe zedenwetgeving tot stand, artikel 248bis:

“De meerderjarige, die met een minderjarige van hetzelfde geslacht wiens minderjarigheid hij kent of redelijkerwijs moet vermoeden, ontucht pleegt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar”.

DIG IT UP heeft ook de tentoonstelling 75 jaar gay geproduceerd. Met o.a. portretten van Rotterdamse gays en een talkshow.

 De tentoonstelling bestond uit ruim dertig foto’s van Rotterdamse lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksuelen, aseksuelen of zoekenden. Bij de Talkshow zijn een aantel van hen geïnterviewd.

 

 

Out in Rotterdam geopend door Paul van de Laar

De aftrap van Out in Rotterdam leidde zondag 16 juni tot een afgeladen galerie bij DIG IT UP. Er stond dan ook een mooi openingsprogramma klaar, met een toespraak van Paul van de Laar een en een openingsact.

Hier kunt u ook de photos van de opening bekijken.