DIG IT UP traceerde in het Duitse Bundesarchiv nooit eerder vertoond filmmateriaal, dat in de zomer van 1940 door de Duitsers werd gemaakt van gebombardeerd Rotterdam.  De opnames lijken rond 3 september 1940 te zijn gemaakt. Het puin is deels geruimd en de wegen zijn weer begaanbaar gemaakt. Massa’s fietsers gaan met een broodtrommel op de bagagedrager vol energie naar hun werk. Door de ramen van het Beursgebouw is te zien dat dames de vloeren van de kantoren aanvegen. Drilboren zijn bezig delen van de oude Bijenkorf van Dudok te slopen. Gebouwen als de Groote Schouwburg en de Delftsche Poort staan er nog en zouden hierna snel worden gesloopt. Op het dak van het gebouw van Gerzon staat dat de verkoop gewoon doorgaat.

Deze vondst leidde tot diverse publicaties in lokale en nationale media. Het NOS Journaal gaf uitgebreid aandacht aan de beelden. De vertoning in het Historisch Wel & Wee Café van het Historisch Genootschap Roterodamum veroorzaakte een stormloop in boekhandel Donner. Media als RTL, SBS, NRC, Telegraaf, AD, Trouw en TV Rijnmond besteedden er ook uitgebreid aandacht aan. Daarnaast werden de beelden vertoond voorafgaand aan een Rotterdamse gemeenteraadsvergadering. De eveneens aanwezige beelden van beschadigd Middelburg kregen aandacht bij Omroep Zeeland, Zeeuws Museum, Zeeuws Archief en NTR.

Vanaf het begin van de bezetting hebben Duitse stedenbouwkundigen belangstelling getoond voor de wederopbouw van Rotterdam. Zo voert rijksbouwmeester Otto van de Rijksdienst voor Ruimtelijke Ordening te Berlijn kort na het bombardement besprekingen met burgemeester Oud en stadsbouwmeester Witteveen. Ze bezoeken samen het verwoeste gebied. Otto’s departement is bijzonder geïnteresseerd in de wederopbouwplannen van Rotterdam, omdat de Maasstad het eerste voorbeeld is van hoe een stad na de totale vernietiging opnieuw zal worden ingericht. Een Duitse cameraploeg schiet daarom een zeer gedetailleerde film over de vernietiging tijdens Otto’s bezoek aan Rotterdam.

IN DE PERS