Een mooi erfgoedjaar voor DIG IT UP

Het einde van 2019 nadert en DIG IT UP kan terugkijken op een mooi jaar. We hadden een aantal grote projecten, waar het Rotterdamse publiek volop aan deelnam.

Het jaar begon met de afsluiting van TRAPAUTO, over de Austin J40 trapauto die fotograaf Humberto Randolfi in Diergaarde Blijdorp gebruikte om tientallen jaren kinderen in te fotograferen. Honderden Rotterdammers herkenden zich in het onderwerp en kwamen met hun eigen jeugdfoto’s langs bij onze galerie. Twee exemplaren van de bewuste trapauto sierden de galerie op en de reacties bij het publiek waren zeer positief.

Op 10 februari opende het volgende project alweer: Wederopbouw Baankwartier dat in samenwerking met de stichting Platform Wederopbouw Rotterdam werd uitgevoerd. Met een expositie in de galerie, verschillende lezingen en rondleidingen door het stadsdeel werd een beeld gegeven van de ontwikkeling die het Baankwartier sinds de Tweede Wereldoorlog heeft doorgemaakt.

Paul van de Laar, bijzonder hoogleraar stadsgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en directeur van Museum Rotterdam, opende op zondag 16 juni de derde expositie van het jaar: Out in Rotterdam waarmee uitgebreid werd stilgestaan bij honderd jaar emancipatiestrijd van de lhbti gemeenschap in de stad. De expositie duurde tot en met 29 september, de dag van de Rotterdam Pride. In de tussenliggende maanden vonden veel evenementen plaats in de galerie, die telkens weer veel bezoekers trokken. Hoogtepunten waren onder meer de lezingen van Aad Koster, het online plaatsen van de Roze Kaart met alle ontmoetingsplekken in heden en verleden, en de afsluitende talkshow met Hans Sibarani over het scandaleuze Anna Blaman tribunaal dat in 1949 plaatsvond. Out in Rotterdam bereikte heel veel bezoekers van zowel de doelgroep als andere Rotterdammers en was een project om trots op te zijn.

Het volgende project van 2019 was het online toegankelijk maken van het enorme archief van veertig jaar theater Hal 4 in De Esch. Het archief werd online geplaatst tijdens een feestelijke middag in het theater op zondag 6 oktober. Dat gebeurde in het bijzijn van oud-medewerkers, vroegere bezoekers, wijkbewoners en andere betrokkenen. Er werden veel herinneringen gedeeld en Melanie Post van Ophem interviewde gasten die een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van het theater en de initiatieven die daar hun oorsprong vonden, zoals onder meer Digital Playground en Rotterdams Lef.

Het laatste project in 2019 betrof een training in metadateren voor vrijwilligers die bij crowdsourcing zijn betrokken. In samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam werd een workshop georganiseerd. Marie-Claire Dangerfield (expert Digitale Innovatie & Ontwikkeling) gaf een workshop waarin deelnemers op een toegankelijke manier de basistechniek leerden en zelf aan de slag konden. De resultaten worden gepubliceerd op onze website en in 2020 zullen meer bijeenkomsten worden gepland waarbij deze kennis wordt gedeeld met ICT-medewerkers van historische verenigingen, zoals Historisch Genootschap Roterodamum en de Stichting Rotterdam is Vele Dorpen.

 

We kijken met een tevreden gevoel terug en zijn tegelijkertijd al weer hard bezig met nieuwe projecten voor 2020, want er is nog veel meer onontgonnen Rotterdams erfgoed dat onze aandacht verdient!