75 JAAR GAY
Als internationale havenstad kende Rotterdam al in de jaren dertig de eerste homokroeg. Gay Rotterdam telt bekendheden als de schrijfster Anna Blaman, de stedenbouwkundige Riek Bakker, de excentrieke ondernemer Prins de Lignac met zijn Nederlands Talen Instituut en uitgeverij Lekturama, artiesten als André van Duin, Paul de Leeuw en Richard Groenendijk. Maar ook menig bekend politicus, zoals Pim Fortuin en voormalig wethouder Herman Meijer die in zijn vrije tijd bekend stond als homotravestiet ‘Hermien Katendrecht’. Zij droegen in belangrijke opzichten bij aan de wederopbouw van de stad, niet alleen in baksteen of architectuur maar ook in cultureel opzicht.
Het project ’75 Jaar gay Rotterdam’ wordt geproduceerd door DIG IT UP. Deze stichting ontwikkelt als ‘erfgoedlab’ projecten op het gebied van grootstedelijk erfgoed. Dat gebeurt met exposities, etalagetentoonstellingen, documentaires en talkshows. Er wordt bij dit project samengewerkt met onder meer Rotterdam Pride, Stichting Gay Rotterdam, The Hang-Out 010, Ferry Rotterdam, Open Rotterdam en Stadsarchief Rotterdam. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam, in het kader van Meedoen in Rotterdam, en de Van Leeuwen Van Lignac Stichting.
TV SHOW
Een aantal geportretteerden uit de tentoonstelling werd in een tv-show geïnterviewd. De tv-show werd gehost door Oma Greet, Hugo Bongers sprak een column uit over de ‘g-factor van Rotterdam’ en Rob de Vries liet filmfragmenten zien uit zijn collectie met films van gay Rotterdam vanaf de jaren tachtig. Ook vertelde oud-wethouder Herman Meijer over zijn alter ego Hermien Katendrecht. Daarnaast spraken we Eddy Elsdijk over zijn overleden partner Misty, die als geen ander het repertoire van Marlene Dietrich en Edith Piaf kon vertolken. The Oil Men deed een spoken word en ondersteunde Oma Greet bij de interviews. Ferhat Aslan van House of Boys vertelde over het nieuwe concept voor hun feesten. Ook verzorgden zij de muziek rond de tv-show.
ONLINE EXPO
Tentoonstelling
De tentoonstelling bestond uit ruim dertig foto’s van Rotterdamse lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksuelen, aseksuelen of zoekenden. Het was een spannende mix van ouwe rotten uit de scene tot aan jongeren die nog maar net hun coming-out beleven. Onder de door Esther Erkelens (Des Esther’s Fotografie) genomen portretten staat enkel het beroep van de betreffende persoon. De stichting DIG IT UP laat hiermee zien hoe de lhbt-gemeenschap een inmiddels vanzelfsprekend onderdeel van de Rotterdamse samenleving vormt. Zo zijn er portretten van onder meer een stedenbouwkundige, brigadier, evolutiebioloog, leraar en een dominee.
’75 Jaar gay Rotterdam’ is een ode aan alle gays die Rotterdam weer mede hebben opgebouwd. De geportretteerden hebben met hun werk bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad en een gezicht gegeven aan de culturele en seksuele diversiteit.
Geef een reactie